SIAPAKAH KITA SEKARANG INI ???

Tadi diruangan kerjaku, kami berbincang banyak perkara. Ada yang banyak cakap. Ada yang beremosi. Ada yang diam. Tiba-tiba seseorang yang tadinya tidak respon dengan sembang kami mengeluarkan suara keras. Aku pelik dengan kita ni. Bukan semua orang pakar semua perkara. Kita ni tak habis-habis ikut yahudi. Tu anak muda kita termasuk yang tua, diasyikkan main futsal waktu maghrib dan subuh. Orang kita buka gelanggang futsal, budaya tu orang yahudi yang bawa. Banyak lagi yang aku geram, orang kita buat.

Ketika itu aku teringat hadis nabi riwayat al-Baihaqi bermaksud : Akan hampir satu zaman kepada manusia (yang ketika itu) tidak tinggal lagi pada Islam melainkan namanya sahaja, tidak tinggal lagi daripada Al-Quran melainkan tulisannya, masjid-masjid mereka tersergam indah namun ia runtuh (sunyi) daripada hidayah.

Semua golongan asyik sembang-sembang cerita artis, filem, drama, sukan, politik kurang ajar sampai bertengkar-tengkar. Sebaliknya majlis ilmu sunyi, yang tinggal hanya orang yang biasa ada, sebahagian besar mencari tiang atau dinding tempat berpaut. Apa jadi dengan orang kita yang menganut Islam tetapi rasa sudah cukup ilmu dan amalannya dengan gelaran ISLAM yang dipakai. Kalau orang kata kafir, tak tahulah lentingannya. Memang tidak siapa yang tahu siapa kita atau kamu.

Didalam hadis riwayat Muslim nombor 2669 bermaksud : Akan tiba suatu hari, kamu akan mengikut jejak langkah (perbuatan dan cara hidup) umat-umat trrdahulu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga jikalau mereka masuk ke lubang dhab (sejenis biawak) sekalipun nescaya kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya lagi, “Ya Rasulullah, adakah yang engkau maksudkan itu ialah Yahudi dan Nasrani?” Baginda menjawab,”Siapakah lagi kalau bukan mereka?”

Inilah dua golongan yang diiktiraf sebagai perosak. Siapa yang tahu. Kata-kata kita penuh carut, lucah, dusta dan sembrono. Kita jauh dari berpegang kepada adab dan akhlak Islam. Jangan jadi orang rugi. Allah telah beri nikmat yang banyak. Adakah kita menjadi orang yang bersyukur?

Akhirnya renungilah maksud Surah al-Isra’ 17 ayat 70 hingga 72: Sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam. Kami telah beri mereka menggunakan pelbagai kenderaan di darat dan di laut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s