Penyatuan dari ibadah qurban

image

Adakah penyatuan berlaku?
Al-kisah Masjid Teluk Bakong pada hari raya aidil adha pertama pada 26 Oktober 2012 mengikut cerita seorang sahabat semasa menghadiri ibadat korban di masjid gelung pepuyu pada raya kedua. Semalam – di sana korban lembu sebanyak 19 ekor. Eee….banyaknya. Kerja-kerja korban bermula selepas solat aidil adha, rehat solat jumaat dan bersambung hingga jam 4 ptg.

Macam mana boleh banyak sebegitu. Beliau menjelaskan, ia adalah hasil gabungan 3 buah kg atau 3 surau dibuat di masjid kariah. Aku terfikir bhw sekali-sekali baik juga dibuat bersama di masjid. Masjid gelung pepuyu ada banyak surau – surau desa seri bayu, indera putra, tmn dahlia, indera barat, indera… Jika digabungkan tentu byk lembu yg dikorbankan, tentu ramai yg hadir, tentu ramai petugas dan paling penting tentu penyatuan ahli kariah masjid lebih erat dan mesra. Pengurusannya susahlah sedikit tetapi manfaatnya banyak.

Sekarangpun kariah cuma berjumpa semasa solat jumaat. Ada yang dtg dan ada ke masjid lain. Waktu solat lain, masing-masing disurau sendiri. Ada juga surau yg tak sampai 1 km dgn masjid. Hingga ada yang kata kpd aku yg sepatut solat jemaah di surau tetapi pergi ke masjid, aku sudah keluar kariah. Pening juga aku, apa salahku. Bukankah solat jemaah di masjid tu lebih afdal,mssjid itulah kariah kita dan aku mahu penyatuan.

Masing-masing tempat ada group sendiri. Soalnya, bolehkah korban menyatukan.
Sahabat-sahabatku, ini soal besar. Jika sekecil ini kita tidak boleh manfaatkan apatah lagi sebesar sebuah negara???

Pecahkankesombongan dan ego kita, jadilah seorang hambaNya…..
Wallahualan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s